пятница, 26 июня 2015 г.

Президент Асоціації тваринників України Ірина Паламар внесла пропозиції щодо стану покращення молочної галузі

26 червня 2015 року у Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулася нарада, на якій було обговорено ситуацію на ринку молока, що склалася в Україні, та її перспективи.

У нараді взяли участь представники профільних департаментів Міністерства АПК, а також представники молочного бізнесу та профільні асоціації, серед яких була Асоціація тваринників України.

Представники Міністерства АПК виступили з доповідями про нинішній стан молочної галузі в Україні. Було представлено дані Міністерства АПК, згідно з якими станом на 1 червня 2015 року.
Доповідачі підкреслили, що сьогодні існує 2 головних загрози для розвитку тваринницького бізнесу, окрім низьких закупівельних цін на молоко, які й досі не перевищують 2,7-2,8 грн/літр.
Першою проблемою експерти вбачають переведення аграрної галузі на загальну систему оподаткування. Такі зміни можуть знищити тваринництво і, передусім, через проблеми в адмініструванні малих підприємств, оскільки не у всіх є можливість створювати спеціальний адміністративний та бухгалтерський апарат.
Також це може призвести до загального спаду ВРХ, вирізання худоби і, як наслідок, зменшення ринку молока, що може бути загрозою для продовольчої безпеки України.
Другою загрозою для розвитку тваринництва в Україні може стати упровадження системи електронного адміністрування, яке вступає в дію з 1 липня 2015 року.

З пропозиціями щодо поліпшення ситуації в молочній галузі виступила Ірина Паламар, радник міністра АПК та Президент Асоціації тваринників України.Проаналізувавши систему підтримки галузі у різних країнах світу, Ірина Паламар підкреслила важливість державної допомоги для тваринників. «Я вважаю, що для поліпшення ситуації нам спільно з Міністерством потрібно зробити наступні важливі кроки. По-перше, підвищити закупівельні ціни на молоко для переробників на 0,5-1 грн/л, і в той же час надати виробникам дотації у розмірі 0,5- 1 грн /л . Не менш важливим є введення чіткого регламентування імпорту з одночасним нарощенням експорту української продукції. Також ми вважаємо, що держава просто зобов’язана надавати тваринникам  компенсації на закупівлю генетичного матеріалу, будівництво, реконструкцію та модернізацію тваринницьких комплексів. Без таких інвестицій неможливий розвиток галузі у майбутньому».
До напрацювання конкретних законодавчих ініціатив щодо заявлених пропозицій  Президент Асоціації тваринників запропонувала залучити представників бізнесу, народних депутатів, міжнародних та вітчизняних експертів, а також зацікавлених органів виконавчої влади.

Не менш важливим кроком Ірина Паламар вбачає залучення закордонних інвестицій у молочну галузь. У зв’язку з цим Президент Асоціації висловила наміри разом із Мінагрополітики та за сприяння Міністерства закордонних справ України напрацювати конкретні пропозиції для пошуку відповідних інвесторів. «Асоціація тваринників України запрошує всіх до співпраці, - підсумувала свій виступ Ірина Паламар, - оскільки лише злагоджена робота зможе вивести галузь із кризи та допомогти їй розвиватися».

Комментариев нет:

Отправить комментарий